Európai Unió zászló

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány
Szerkesztő:
vac_boronkay_9

Ante Gotovina – Hős vagy gyilkos?

Ante Gotovina vezérezredes a délszláv háború máig egyik leghíresebb ütközetének, a Krajina ütközet vezetője volt. Az állítólag itt elkövetett háborús bűnei miatt másfél éve, 2008. március 11-én a hágai Nemzetközi Bíróság perbe fogta. Vajon tényleg súlyos bűnöket követett el? Miért tiszteli mai napig nemzeti hősként a horvát nép?

Ivo Sanader hirtelen visszavonulása – mi állhat valójában a döntés mögött?

Ivo Sanader 2003-tól, a HDZ párt képviselőjeként volt Horvátország miniszterelnöke. Rengeteg siker és kudarc fűződik nevéhez, sok más sikeres politikuséhoz hasonlóan. Azonban ezesetben miért vonult vissza? Lehetséges, hogy korruptnak való megbélyegzésé áll a háttérben?

A ’48-as események horvát szemmel –Jelasics bán története, aki honfitársaink ellen küzdött

Az idén 150 éve elhunyt Josip Jelačić Bužimski, horvát bán az 1848-as szabadságharc fontos szereplője volt. ’48 szeptember elsején megkezdte hadjáratát hazánk ellen. Mi lehetett a tényleges célja? Valóban a pánszlávizmust támogatta? Egyáltalán mit jelent ez a szó, és a horvátok manapság hogyan viszonyulnak a történtekhez?

Másfél évtizednyi használatra visszatekintő valuta – a horvát kuna története

A legtöbb európai a horvát kunára úgy tekint, mint jelentéktelen, történelmi hagyományokkal nem rendelkező valutára. Azonban gondoltuk volna, hogy a nevének eredete egészen az ókori római birodalomig visszanyúlik? Vajon honnan származik a kuna, hol használták először és hogyan került végül Horvátországba?