Európai Unió zászló

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány
Szerkesztő:
miskolc_reformatus_10_1

Egység a sokszínűségben: Finnország várja az újonnan csatlakozó államok munkavállalóit

Tarja Halonen finn elnök hangsúlyozta, hogy Románia és Bulgária Európai Unióhoz való csatlakozását követően az új tagállamok munkavállalói bejuthatnak a finn munkaerőpiacra. Finnország az erős Európai Unióban hisz. A délkeleti és közép-kelet-európai bővítés szükséges a finn elnök szerint, ám hangsúlyossá kell tenni a regionális különbségeket is.

Románia a befektetők paradicsoma - ingatlanfejlesztési lelkesedés az Unió kapujában

2006. 11. 23-24-én román-magyar üzleti konferencia megrendezésére kerül sor Kolozsváron. A magyar és román üzletemberek, ingatlanszakértők az együttműködés lehetőségeit keresik az infrastruktúra fejlesztését célozva, amihez számos kedvező támogatást nyújt az EU a csatlakozást követően. A romániai ingatlanpiacot kívülállóként elemzik a résztvevők.

Kisebbségben is egységben

Ion Iliescu volt román államfő pozitívan látja országa csatlakozási esélyeit és a román kisebbségvédelmi politika irányvonalát. A nemzeti kisebbségek képviselete a bukaresti parlamentben nem elenyésző, így nem valódi probléma a kisebbségi kérdés, sőt Románia megfelel az EU-s követelményeknek, az autonómia biztosítása pedig nem lehet célkitűzés.

Átalakuló vagy működő piacgazdaság jellemző Romániára?

A Moody's Investors Service (MIS) nemzetközi hitelminősítő londoni elemzése megerősítette Románia csatlakozási esélyeit 2007. január 1-jén. A magas adósosztályzat ellenére az EU-s támogatást figyelembe véve biztató jövőkép körvonalazódik. Haladás jellemző a Európai Bizottság által megjelölt területeken, főleg a korrupció elleni harc terén.