Európai Unió zászló

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány
Szerkesztő:
eger_andrassy_10

A három „mesterszabó”

655 évvel a három király találkozója után újra felmerült a visegrádi együttműködés gondolata. A „köntös átszabásának” ötletét Antall József vetette fel Párizsban 1990-ben Václav Havelnek és Lech Wałesának. De mi a közös a három „mesterszabóban”?

Repeta – avagy mi van terítéken

Egy összefogás létrehozásához együttműködésre és jó döntésekre van szükség. A jó döntéshez tiszta fejre mindig szükség van. De mi a helyzet a test többi részével? Tudjuk, hogy teli hassal könnyebb jó döntést hozni. De vajon milyen fogások kerültek az asztalra a 14. századi királytalálkozón és ezekből sor került-e repetára 1991-ben?

Az európai gardrób bővül?

Az Európai Közösségek már az 1989/1990-es fordulattól kezdve élénk érdeklődéssel figyelték a kontinens középső részének útkeresését. Támogatóan fogadták ezen országok integrációra való törekvéseiket, hiszen érezték, hogy a bővülésnek mindkét oldalon csak nyertesei lesznek. Egy új, kulturálisan sokkal színesebb köntösbe fog Európa öltözni.

Hol szűk, hol bő...

A közös gyökerek nem jelentenek garanciát egy problémáktól mentes jelenre vagy jövőre. Így van ez a Visegrádi Négyek esetében is, hiszen a frissen demokratizálódó országok sok tekintetben egymás riválisai is voltak – leginkább gazdasági kérdésekben. A 90-es évek derekán a Visegrádi Együttműködés mélypontra jutott.