Európai Unió zászló

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány
Szerkesztő:
bpest_deak_10a

A szlovák gazdaság legnagyobb ellensége vagy megmentője volt-e Meciar?

Miután elbukott az 1998-as választásokon, itt az idő, hogy visszatekintsünk Vladimir Meciar gazdaságpolitikájára. Van-e most esély arra, hogy Szlovákia elkerüli a sokk-terápiát és sikeresen leépíti a Meciar alatt kialakult "cimbora-kapitalizmust"? Talán ez lenne az EU felé vezető út kezdete?

Kérdéses az egykori főúri kastélyok sorsa

A szocializmus idején elhanyagolt, nagyrészt szociális intézménynek használt kastélyok, mint a füleki Koháry-kúria vagy a Betléri Andrássy-kastély jelenleg az összeomlás szélén állnak. Szerkesztőségünk helyszíni riportot készített: vannak-e kilátásai a valaha fényűző épületeknek?

Magyarok királycsináló helyzetben

A magyar kisebbség helyet kapott a szlovák politika asztalánál. 15 helyet szereztek a parlamentben, és választás előtt állnak: koalícióra léphetnek akár Meciarral, akár Mikulas Dzurindával. Lehetséges, hogy Meciar megbánja majd nacionalista retorikáját? Duray Miklóst, a felvidéki politika meghatározó alakját kérdeztük.

Újabb fordulat a „Dunaszaurusz”-ügyben

A szlovák kormány új beadvánnyal fordult a hágai Nemzetközi Bírósághoz a Bős-Nagymarosi vízlépcső 1992 óta tartó perével kapcsolatban, mivel a magyar kormány késlekedik a keretmegállapodás aláírásával.