Európai Unió zászló

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány
Szerkesztő:
gyor_baksa_10_2

Infláció Lengyelországban? Hogy történhetett ez?

A Szovjet blokk összeomlása után Lengyelországban gazdasági válság jött létre. Ugyebár az ország kommunista rendszerből egy piacgazdasági állammá vált, és ez jelentős gazdasági struktúra változásokkal járt. A probléma hogy ezek a struktúrák gyengék, elavultak voltak; ez jelentősen hozzájárult a hiperinflációhoz. Erre a megoldás a sokkterápia volt.

Balcerowiczi sokkterápia és következményei

Az 1990-es években gyorsan és hirtelen lettek gazdasági reformok bevezetve, így kapta ez a sokkterápia elnevezést. Ez sikert hozott az infláció lassításában és a gazdasági élet stabilitásában, azonban a társadalomra negatív hatással volt. A munkanélküliek száma súlyosan növekedett, valamint szociális feszültségeket okozott.

Végre a választások is szabadok!

1990-ben a köztársasági elnökválasztáson Walesa-t választották meg, ezt követően az első teljesen szabad parlamentáris választásukra 1991-ben került sor. Ez a kommunista rendszerrel szemben lévő ellenállás és a Szolidaritás szakszervezet eredményeként volt lehetséges. Ezzel segítette a kommunista rendszer lebontását és a demokrácia bevezetését.

Végre EU tagok! "Mondd hogy UNIO"

Már az 1990-es években felmerült a csatlakozás kérdése. A tárgyalások folyamata rendkívül hosszú és bonyolult volt, ugyanis az országnak több területen is alkalmazkodnia kellett az EU jogi és gazdasági rendszeréhez. Az első komolyabb lépés a csatlakozás felé a 2003-as népszavazáson kijelentett igen volt. A csatlakozás 2004. május 1-én történt.