Európai Unió zászló

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány
Szerkesztő:
miskolc_reformatus_10_2

20 különböző javaslattal rukkolt elő Lengyelország a koppenhágai csúcs előtt két nappal

A lengyel csatlakozási tárgyalások utolsó szakasza november 4-én vette kezdetét, azonban a lengyel vezetés még mindig kész volt meglepetést okozni az EU tárgyalóinak. A dánok 20 lengyel javaslattal néztek szembe, de a pénzügyeket érintőkön kívül valamennyit elvetették. Na és a végeredmény? Lengyelország kapta a legnagyobb mértékű támogatást!

A legérzékenyebb terület Lengyelország számára: KÖRNYEZETVÉDELEM

A csatlakozási tárgyalások során Lengyelország elérte, hogy 2006 és 2017 között reális eséllyel vállalják majd a levegőminőség, hulladékgazdálkodás, vízminőség, ipari szennyezés-csökkentés, nukleáris biztonság, sugárvédelem, kockázatkezelés terén a vállalásokat, kötelezettségeket. Ennek vonzata a mintegy 120 milliárd zlotyt jelentő kiadás.

Lengyel "SZOLIDARITÁS": mindenkinek van egy álma - a miénk az EU

Lengyelország az integrációs folyamat során összerendeződött: a 2003. június 7-8-ai népszavazáson a szavazók 77,46%-a igent mondott a tagságra. A 2004-es bővítés szűkebbre szabott financiális keretei ellenére igen kedvező csatlakozási feltételeket tudott kialkudni (derogációk, limitek, támogatások). A lengyel tárgyalási stratégia, taktika sikeres.

A lengyel euroatlanti elköteleződés

A lengyel NATO-tagság, a transzatlanti viszony fenntartásához való ragaszkodás kulcskérdés a lengyel vezetés számára a csatlakozás előtt is. Vajon a gazdasági hátrányok ellensúlyozását szolgája csak az orientáció vagy inkább politikai súlyának növelését kívánja ezzel elérni Lengyelország? Egy biztos: Európa biztonsága a tét - ez pedig nem csekély.