Európai Unió zászló

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány
Szerkesztő:
dunaszhely_magan_10

Václav Havel, a cseh demokrácia atyja

A 90-es évek elején, a keleti blokk szétesőben volt, ez pedig reménnyel töltötte meg Csehszlovákia lakosait. Csupán a megfelelő ember hiányzott a szocialista rezsim leváltására. Václav Havel, ki már régóta álmodott a cseh demokráciáról hatalmas tetteket vitt végbe céljai megvalósításáért. Egy igazi európai formátumú politikus.

Válás után

Az 1989-es rendszerváltás után Csehszlovákiában a két testvérnemzet egyre inkább külön utakon kezdett járni. A szétválás 1993-ban következett be, különösebb nehézségek nélkül, csupán pár hónap alatt. Ez a cseh gazdaságot nem különösen rendítette meg, így is bőven tartani tudja az európai szintet.

Korona vagy euró?

Bár Csehország teljesítette az eurozónába lépés feltételeit, elnöke óvatosan áll hozzá, tartva attól, hogy az euró felvétele megkérdőjelezné gazdasági szabadságukat. A cseh korona jelenlegi értéke 0,031€ , és az euró bevezetése esetén az USA-val fennálló szoros gazdasági kapcsolatok meggyengülése miatt óvatosan alkalmazkodnának a változáshoz.

“Rendezni végre közös dolgainkat”

A történelem során Csehszlovákia hatalmas konfliktusokba került környező országaival, az egyik legjelentősebb részükről a Beneš dekrétumok értelmében történt kitelepítések. Ennek a legfőbb elszenvedői a németek voltak, kiket egytől egyig kiutasítottak az országból. Az Unióba lépés egy remek lehetőség lehetne, hogy a két nép tisztázza közös dolgait.