Európai Unió zászló

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány
Szerkesztő:
kolozsvar_unitarius_10_2

Úton az EU felé

A rendszerváltás és a Szovjetunió összeomlása után Románia megváltoztatta külpolitikai álláspontját, a keleti blokk legtöbb országával egyetemben, és lépéseket tett az Európai Unióba való belépés felé. Az EU már felvette a tagjelölt államai közé, és arra számítanak, hogy az ország körül belül 2007-re lesz kész az Unióba való belépésre.

Vallás a 90-es években

A kommunista diktatúra lebomlásával egy időben megkezdődött az egyházak helyzetének javítása. Régi intézményeiket a magyar egyházak esetében külföldi, a Román Ortodox Egyház az állam támogatásával elkezdték visszaépíteni, kulturális szervezetek, ifjúsági egyletek és egyházi tanügyi intézmények jöttek létre.

Na de hova vándorolnak a románok?

A romániaiak kivándorlása számos okra vezethető vissza, köztük politikai és gazdasági tényezőkre. A rendszerváltás után Romániában jelentős gazdasági probléma és munkanélküliség alakult ki, ami sok embert motivált arra, hogy külföldön próbáljon megélni. Emellett a politikai változások is hozzájárulhattak a kivándorláshoz.

Válságéveink

Manapság a Románia gazdasági helyzete rendkívül instabil és számos kihívással küzdött meg a rendszerváltás következményeként. A Nicolae Ceaușescu által vezetett kommunizmus bukása után Románia politikai és gazdasági válságba került.Ennek ellenére megjelent újbol a szabad piac, ami következtében gazdasági növekedésre került sor.