Európai Unió zászló

Kiadó:
Esterházy
Magyarország
Alapítvány
Szerkesztő:
tamasi_beri_10_1

Római katolikus pap Szlovákia élén?

Sokan első hallásra nem hinnék el, márpedig igaz. Kárpátalja visszafoglalásától egészen 1945-ig egy katolikus pap, Jozef Tiso vezette a bábállamként működő Szlovákiát. Kezéhez tapad a szlovák nemzeti felkelés kirobbanása, illetve a szlovákiai holokauszt. Háborús bűnösként ítélték halálra. Felvetődik a kérdés: mégis hogyan jutott idáig?

A nap, amikor a titkosszolgálat elrabolta a köztársasági elnök fiát

1995: a Vladimír Mečiar szlovák miniszterelnök és Michal Kováč köztársasági elnök közötti politikai ellentét szikrája futótűzzé erősödik. A mit sem sejtő Kováč fiának autóját Szentgyörgy közelében megállítják, és az ifjú egy csomagtartóban landol. Akkor még ő sem tudta, hogy maga a titkosszolgálat áll az egész mögött…

A tavasz, mely a madárcsicsergés helyett a katonabakancsok dobogásától volt hangos

Prága, 1968. Az utcák forrongtak a tömegtől. Az emberek többpártrendszert, reformokat követeltek, a szocializmus „emberi arcát” szerették volna látni. És mit kaptak? Katonák ezrei lepték el az országot: a Varsói Szerződés nem tétlenkedett; a Medve nem aludt el. Hogyan változtatta meg Csehszlovákia történelmének menetét a Prágai Tavasz?

Nyugatias reformok: milyen „gyümölcs” lett az újítások hozománya?

A Mikuláš Dzurinda kormánya által meghozott reformok elindították Szlovákiát a nyugati orientáció útján. A gazdasági mutatók felfelé íveltek, az integráció gyümölcsének beérése viszonylag hamar mutatkozott. Ám a reformok nehézségekkel is jártak. Mi állt a szakszervezeti demonstrációk, és a vidéki éhséglázadások mögött?